Organizowanie stypy jest mocno zakorzenione w słowiańskiej tradycji. Mały poczęstunek czy obiad dla najbliższych nie należą do obowiązków bliskich zmarłego, jednak ich organizacja leży w dobrym guście. Dlaczego warto zorganizować stypę?
Po co robi się stypę?
Stypa to pożegnalne przyjęcie, będące formą podziękowania za uczestnictwo w pogrzebie. Tradycja jej organizowania sięga odległych czasów, ale współcześnie ma wymiar bardziej praktyczny niż duchowy i nie wiąże się z żadnymi przesądami o zmarłych. Urządzenie stypy, czy to w domu, czy w restauracji, stanowi miły gest w stronę bliskich i przyjaciół, którzy przyjechali z daleka, aby móc towarzyszyć zmarłemu w jego ostatniej drodze. Jednak to nie wszystko. Miły poczęstunek w formie ciepłego posiłku oraz deseru to znakomita okazja do konwersacji z krewnymi, wspominania zmarłego, odnowienia kontaktów, a przede wszystkim pokrzepienia pogrążonej w żalu i żałobie najbliższej rodziny. Warto pamiętać, że nie ma obowiązku zapraszania wszystkich uczestników pogrzebu na stypę. Mogą na niej znaleźć się więc tylko najbliżsi krewni i przyjaciele.
Jak urządzić stypę?
Najprostszym i najwygodniejszym rozwiązaniem okaże się urządzenie stypy w restauracji. Organizacja przyjęcia będzie wówczas spoczywać głównie na pracownikach lokalu, a nie na najbliższej rodzinie zmarłego. To bardzo ważne. Najbliższe osoby zmarłego, obciążone wieloma przykrymi obowiązkami związanymi z organizacją pogrzebu i pogrążone w żalu, mogą nie podołać urządzaniu przyjęcia na własną rękę. Warto wybrać taką restaurację, która zapewni dogodne warunki i atmosferę godną tego typu okazji. Oczywiście, niektórzy decydują się na organizację stypy w domu. Jest to jednak dobre rozwiązanie tylko w przypadku, kiedy na przyjęcie zaproszona zostaje mała ilość osób.