Planując ślub, pragnie się, aby każdy szczegół był dopracowany. Dotyczy to również potraw, które będą podawane podczas wspólnego świętowania. Tutaj stajemy przed dylematem, na jakiego typu dania się zdecydować — kuchnię klasyczną, a może tę w nowoczesnej odsłonie? Czego nie powinno zabraknąć w weselnym menu?
Menu na miarę Twoich potrzeb
Układając weselne menu, trzeba mieć na uwadze przede wszystkim to, że to nasz czas. Dlatego warto wybrać te potrawy, które lubimy, niezależnie czy będzie to tradycyjna polska kuchnia, w której królem jest rosół i kotlet schabowy, czy też modne w ostatnim czasie dania kuchni włoskiej. Mając na uwadze dobro naszych gości, wybierając menu, trzeba uwzględnić alergie pokarmowe oraz to, że ktoś z zaproszonych może być na diecie wegańskiej lub bezglutenowej.
Menu można też dostosować do charakteru imprezy. Jeśli klimat weselny jest utrzymany w tradycyjnym klimacie, dania również mogą takie być. Z kolei, jeżeli zależy nam wprowadzeniu powiewu świeżości, dobrym pomysłem będą potrawy, których nie ma się okazji spróbować na co dzień. Trzeba też mieć na uwadze, że menu może mieć mało potraw a w większej ilości, jak i różnorodne dania, serwowane w mniejszych porcjach.
Kto może pomóc w opracowaniu menu?
Na szczęście — weselnego menu nie trzeba układać samodzielnie. Można zapytać o radę kucharzy, którzy zajmą się przygotowaniem specjałów, czego przykładem jest restauracja w Kosakowie. Podczas wspólnego układania menu, warto powiedzieć o swoich preferencjach kulinarnych — o tym, czego z pewnością nie chcemy jeść oraz bez jakich potraw nie wyobrażamy sobie uroczystości. Na tej podstawie kucharze zaproponują nam dania wytrawne i słodkie wypieki, a my wybierzemy te, które powinny zagościć na weselnych stołach.